DJW - Logo
 

Ledenbijdrage: Het belang van een goede bespanning


Heb je ooit al eens een muzikant gezien die zijn instrument niet stemt? Zo belangrijk als de banden zijn voor een formule 1-coureur, zo belangrijk zijn de snaren voor een tennisser. De bespanning bepaalt voor 60% de manier hoe het speelt en dus de eigenschappen van het tennisracket.  Als tennisser moet je je racket de aandacht en zorg geven die het verdient, zo worden blessures voorkomen en kan optimaal worden gepresteerd.

Met de aanvang van het nieuwe zomerseizoen en na het afstoffen van onze rackets, kunnen we in TC De Jonge Wingerd eindelijk weer met groot plezier achter die pluizige, stuiterende bal aan gaan hollen. Maar, laten we de “motor” van het racket - de snaren - niet vergeten!

 

Te vaak zien we clubspelers of zelfs jonge spelers, die met te stijve of hard gespannen polyestersnaren spelen en na een paar maanden te kampen krijgen met blessures. Een gebrekkige match tussen de speler en de besnaring ligt hieraan ten grondslag. Om onze mooiste sport ter wereld optimaal te kunnen blijven beoefenen, kan dit verstandiger en beter, denken Van den Bosch en Kozorog.

Een goede analyse van het type spel en de speler is de basis van hun aanpak. Het speelniveau, de ervaring, leeftijd en de persoonlijke wensen, geven inzicht in de best mogelijke oplossing. Een goede bespanning zorgt voor meer plezier in het spel en zelfs een kleine aanpassing aan de bespanning kan zorgen dat arm- en schouderklachten minder bepalend zijn en het comfortniveau wordt verhoogd. 

Waarom zou ik mijn snaar vervangen?

De meeste clubspelers (ongeveer 75%) spelen met synthetische snaren; dit kan een nylon snaar zijn (een multi-filament bestaande uit honderden of zelfs duizenden vezels) een polyestersnaar of zelfs Kevlar, maar het laatste type snaar komt weinig voor. 

 

De rekbaarheid van de snaar bepaalt in grote mate in hoeverre de bal versnelt en of trillingen worden gedempt. Een snaar verouderd en als deze er te lang in zit, verandert het speelcomfort aanzienlijk en worden trillingen minder goed gedempt.  Vaak is de reactie van spelers dat de snaar als een “plank” speelt of “dood” is of dat je harder moet slaan om nog genoeg vaart aan de bal te kunnen meegeven. Dit leidt tot een hogere armbelasting, sterkere trillingen en vergroot ook de kans op blessures. Het is daarom verstandig om regelmatig de bespanning van het racket te laten vervangen. 

 

Een nieuwe bespanning biedt een optimaal verlengstuk van uw spel. Het geeft indien goed afgestemd het meeste COMFORT, doordat de snaar de meeste schokken kan absorberen, de meeste POWER omdat er meer energie wordt gegenereerd met de slagen, de meeste SPIN potentie bij polystersnaren door de zogenaamde snap-back van snaren die snel terugschieten in hun oorspronkelijke positie en de meeste CONTROLE door meer gevoel en connectie tussen racket, bal en speler.

 

Wanneer nieuwe bespanning?

 

  • Als de snaar uiteraard breekt of er te lang in zit. Als vuistregel hanteren we: het aantal keren die u per week tennist, is het aantal keer dat u per jaar een nieuwe bespanning nodig zult hebben. Daarbij is een intensief en wekelijks enkelspel, natuurlijk niet te vergelijken met een ontspannen dubbel, maar algemeen gaat deze regel op.
  • Na verloop van tijd loopt de spanning terug op de snaren, waardoor je harder moet slaan om de bal voldoende vaart mee te geven.
  • De snaar gaat rafelen er ontstaan groefjes door het snijden van de lengte en breedte snaren in de bespanning die meer dan 1/3 van de dikte van de snaren diep zijn.
  • De daling van de spankracht is ook terug te zien in de zuiverheid van uw slagen bijvoorbeeld door een verhoogde spreiding van de slagen. 
  • Daarnaast zijn blessures of last in de arm of schouderspieren een reden om naast de optie van rust, materiaalcheck ook te kijken naar het soort bespanning waarmee u speelt.
  • Ook gewenste aanpassingen in uw spel, bijvoorbeeld gebrek aan power, meer controle, gevoel, kan een reden zijn om de besnaring aan te passen.

 

Kortom geef uw bespanning de zorg die het verdient, om het optimale eruit te halen! 
LEES VERDER

We zijn ook in 2022 een Jeugdvriendelijke Tennisclub

Met trots mag TC De Jonge Wingerd zich ook in 2022 een Jeugdvriendelijke Tennisclub noemen. Een mooie erkenning voor de jeugdwerking.

Reserveer een winterveld op het nieuw overdekte terrein 4.

Heb je vanaf januari interesse in een vast winteruur op terrein 4? Bekijk hier welk uren nog vrij zijn.

Nieuwe coronamaatregelen op de sportsite vanaf 1 november

Door de stijgende coronacijfers stelt de gemeente Hoeilaart enkele nieuwe beperkende maatregelen in om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Uitbreiding van de tennishal

In het kader van het gemeentelijke Masterplan wordt terrein 4 overdekt en wordt de all-weather ondergrond vervangen door gravel. Op maandag 18 oktober zijn de werken gestart.

Vul onze jaarlijkse enquête in!

De stem en input van onze leden horen is enorm belangrijk. Daarom vragen we 10 minuten van jullie tijd om onze enquête in te vullen.

Verslag Seniorendag 2021

De jaarlijkse Seniorendag heeft opnieuw plaatsgevonden en daarbij hoort natuurlijk het traditionele verslag van de pen van Alain Sohie. Lees en geniet.

Quiz verplaatst naar 1 oktober!

Onze jaarlijkse Quiz is door omstandigheden verplaatst naar vrijdag 1 oktober. Geert Vanderoy en zijn team serveren jullie opnieuw een avond vol weetjes en plezier. Schrijf je nu in!

Schrijf je nu in voor ons Zomer Enkeltornooi

Het gezelligste tennistornooi van Vlaams-Brabant staat voor de deur en de inschrijvingen lopen vlot binnen. Zorg dat je er op tijd bij bent, want in sommige reeksen zijn de plaatsen beperkt. 

Download de Tennis Vlaanderen app op je smartphone

We hebben gemerkt dat Tennis Vlaanderen applicatie voor op je smartphone nog te weinig bekend is bij onze leden, terwijl het een heel belangrijk communicatiemiddel is en wordt. Downloaden is de boodschap!

Activiteiten in juli

Twee dubbelavonden en een enkeltornooi. Dat staat er nog op het programma in deze eerste maand van de zomervakantie.

Schrijf je in voor het Zomer Dubbeltornooi

De inschrijvingen voor het Zomer Dubbeltornooi zijn geopend en lopen als een trein. Aarzel niet en schrijf je in. Er is keuze uit 15 mooie reeksen.

Opening Zomerseizoen: Dubbelnamiddag op 29 Mei

Het eerste evenement van het zomerseizoen is een feit. Op zaterdag 29 mei ontvangen we onze leden vanaf 15 uur graag op de club voor een zonovergoten dubbelnamiddag vol tennis.

Steun De Jonge Wingerd kosteloos via Trooper

De club heeft zich recent aangesloten op het platform Trooper en dat betekent dat al onze leden en sympathisanten ons vanaf nu bij een online aankoop kosteloos kunnen steun. Met enkele simpele klikken, breng jij wat extra geld in het laatje voor de werking van de club.

Voor het tweede jaar op rij geen interclub

Spijtig nieuws: de interclubcompetitie van 2021 is afgelast. Tennis Vlaanderen heeft beslist dat er onvoldoende garanties zijn om op 8 mei te kunnen starten met de interclub

Tennissen op de Jonge Wingerd. Een overzicht

Lid worden, een terrein reserveren, als lid met een niet-lid spelen of lessen volgen, hoe verloopt dat allemaal op TC De Jonge Wingerd? Een overzicht.

Schrijf je nu in voor het zomerseizoen 2021

We hopen voor alle onze leden dat de tennisvelden zo snel mogelijk weer openen. Een prachtige tenniszomer is waar we nu allemaal samen voor thuisblijven. De inschrijvingen voor het zomerseizoen 2021 zijn geopend. 

Digitale Algemene Vergadering via Zoom op 9 februari

De coronapandemie brengt uitzonderlijke omstandigheden met zich mee. Op dinsdag 9 februari vindt onze jaarlijkse Statutaire Algemene Vergadering van 2021 voor het eerst digitaal plaats via het platform Zoom.

Onze tennisschool wordt Jonge Wingerd Tennis Academie

De kogel is door de kerk. Dankzij een samenwerking met onze goede buren van Panorama Tennis Academie (PTA) is de toekomst van onze tennisschool verzekerd binnen het project Jonge Wingerd Tennis Academie.

Inschrijvingen zomer 2021


Schrijf je nu in voor het zomerseizoen 2021.

Zoals vorig jaar gebeurt dit enkel en alleen via de site van Tennis Vlaanderen.

Surf naar het clubdashboard van TC De Jonge Wingerd op de site van Tennis Vlaanderen via deze link: http://www.tennisvlaanderen.be/clubdashboard?clubId=2465.

Onderaan de tab "Tarieven" klik je op de knop "Lid worden" en kan je je inschrijven.

Na je inschrijving krijg je van ons een mail voor de betaling van je lidgeld. Als de storting binnen de acht dagen gebeurt, ben je ingeschreven. Het rekeningnummer van de club bleef ongewijzigd: BE81 7341 3226 1024.

Je kan ook eerst dit demo-filmpje bekijken voor meer info.

Interclub 2021


Wens je deel te nemen aan de interclub competities voor jeugd of volwassenen in 2021, stuur dan vóór 31 januari 2021 een mailtje naar interclub@jongewingerd.be.

Sponsors


 

AGENDA · ACTIVITEITEN


Geen geplande activiteiten op de agenda.

In de kijker


Luc Debroux

Regelmatig zetten we één van onze leden ‘In de kijker’ voor een gesprek over De Jonge Wingerd, het tennis en alles wat hem of haar nog lief is. Deze keer is het de beurt aan de stoerste motard van de club: Luc Debroux. 

Jeugdvriendelijke Tennisclub


TC De Jonge Wingerd kreeg ook voor het nieuwe seizoen de eer om zichzelf een 'jeugdvriendelijke tennisclub' te mogen noemen.

De VTV geeft dit label aan clubs die zich extra inspannen voor hun jeugdige leden.


 

Social Media